Rondreis door de Baltische Staten: Tallinn

Tallinn is één van de best bewaarde Middeleeuwse steden van Europa en heeft een rijke geschiedenis. Daarnaast is Tallinn leuk als stedentrip voor als je eens wat anders wilt dan Londen of Parijs. Vanuit Eindhoven kun je goedkoop vliegen naar Estland, maar ook naar bijvoorbeeld Riga (Letland) of Kaunas (Litouwen).

Wat is er allemaal te doen?

Tallinn is niet een hele grote stad. Als je enkel voor de oude stad gaat dan heb je aan 1 volle dag genoeg. Wil je ook wat van de omgeving zien verblijf dan 2 of 3 volle dagen in deze stad.

Om meer te weten te komen over de stad kun je een gratis tour doen. In de zomerperiode heb je er een stuk of 3 per dag. Het is een erg leuke manier om meer te weten te komen van Tallinn en je hoeft geen €15 voor de tour te betalen. Vaak verwachten de gidsen nog wel een fooi maar je bent niet verplicht om die te geven (Wat ik dan ook nooit doe)

Plekken in de oude stad waar je niet om heen kan en waar je met een wandeltour zeker weten langskomt:
1. Het oude stadsplein (Eng.: Town Hall Square) – hier vind je veel restaurants met een Middeleeuws thema. De prijzen liggen hier wel wat hoger dan andere delen van de oude stad dus even een drankje doen kan je ineens een hartaanval bezorgen (wees gerust, het is niet zo erg als in steden als bijv. Venetië of Parijs).
2. Oudste apotheek van Tallinn – de apotheek is gevestigd aan het oude stadsplein in het nog originele gebouw. De eerste berichten over deze apotheek stammen uit de 15de eeuw maar waarschijnlijk bestond deze apotheek al zeker 100 jaar. Je kunt zelfs nog een kijkje binnen nemen als je wilt.
3. Het kleine rode huis (Eng.: Little Red House) – vanaf de het oude stadsplein kun je een klein steegje in naar het restaurant Balthasar en op de hoek ligt dit kleine rood geschilderde huisje. Er zit nu een cadeauwinkel in, maar het huis is gebouwd voor de minnares van één van de rijke inwoners van Tallinn in 1656. De cadeauwinkel (Oma Asi genaamd) is een van de beste in de stad. Voor leuke souvenirs kun je dus ook terecht.
4. Ruutli – dit is de straat met de best bewaard gebleven Middeleeuwse huizen. Alleen daarom moet je deze straat gewoon bezoeken. Het bekendste huis is die van de stadsmartelaar die daar met zijn gezin woonde.
5. Luhike Jalg (Ned.: Korte been) – Aan het einde van Ruutli aan de linkerkant kun je de straat Luhike Jalg in. Bovenaan deze weg vind je een kasteel, parken en een aantal kerken. Niet te missen dus!

Voor meer leuke plekken in Tallinn kun je het beste een gratis wandeltour doen. Bij de toeristeninfo in het centrum vind je de tijden van deze tours. De gidsen kunnen je ook gelijk vertellen waar je goed kan eten en je waar voor je geld krijgt!

Dagtrip rondom Tallinn

Er zijn aanbieders van tours vanuit Tallinn zoals Traveller, maar ik vond persoonlijk de prijzen iets te hoog voor wat er aan werd geboden. Misschien wel leuk om te boeken is de tour naar het Nationale Park Lahemaa want hier kom je niet heel snel met het openbaar vervoer. Ze bieden ook een tour naar Kadriorg en Pirita aan, maar dit kun je zelf ook ondernemen. Je kunt op eigen houtje een fiets huren (zie hier onder de prijzen) en zelf rondfietsen. Kadriorg is een heel groot park op ongeveer 2,5 kilometer van het centrum. Het park en de omgeving is geschikt voor fietsers, maar vanaf het centrum naar het park zijn er geen fietspaden. De lokale mensen fietsen in drukke straten gewoon op de stoep en dit is wat ik ook heb gedaan. Dichtbij het park heb je een mooi lang fietspad die recht het park in loopt.

Aan de linkerkant (Westkant) heb je de zee. Hier langs loopt ook een fietspad helemaal naar Pirita. Het is een paar kilometer fietsen vanaf Kadriorg. Pirita is bekend om het strand, vooral populair in de zomer. Door de bossen langs het strand ligt ook een fietspad over de hele lengte van het strand, dus ook deze plek is geschikt voor fietsers.

Huur een fiets

In de oude stad heb je ook een verhuurder van fietsen. Op zich is het voor de oude stad zelf niet nodig om een fiets te huren want de afstanden zijn niet al te groot dus je kunt met gemak alles lopend doen. Wil je echter wat meer van Tallinn zien dan kan het huren van een fiets uitkomst bieden. Een fiets huren kan al vanaf 1 uur, maar dan betaal je hetzelfde als 3 uur (€5). Voor 6 uur betaal je €10 en voor elk uur betaal je €2 bij. Ik heb een fiets gehuurd voor 5 uur en dit kostte me dus €9.

Tallinn Card

De prijzen van de Tallinn Card vielen mij eerlijk gezegd een beetje tegen. Je hebt dan wel gratis entree voor veel musea en gratis OV, maar verder is er niet veel wat je er mee kan. Niet alles is met gratis entree helaas, sommige plekken kom je alleen binnen met korting. 24 uur Tallinn Card is €25, 48 uur is €30 en 72 uur is €35. Het loont waarschijnlijk alleen als je de 3 dagen (72 uur) kaart neemt en veel musea gaat bezoeken.

OV in Tallinn

Er zijn een aantal openbaar vervoer opties in Tallinn. De beste zal toch de tram zijn. Vanaf of naar het busstation kun je nr. 2 en 4 (voor het centrum). Een ticket vooraf kopen kost je €1,15 en in de tram zelf betaal je €2. Het is een rit van ongeveer 8 minuten en trams gaan zo’n elke 5/10 minuten.

Naar Kadriorg gaat ook een tram, dus als je liever niet wilt fietsen dan kun je altijd nog de tram nemen.

Overnachten

In de oude stad heb je veel accommodaties om uit te kiezen. Zelf kies ik altijd voor goedkoop, dus hostels. Ik heb in Tallinn Backpackers overnacht. Goed hostel, perfecte locatie want het gebouw bevind zich aan de Olevimagi. Vanaf het hostel is het een paar minuten lopen naar de kern van Tallinn, het oude stadsplein.

0 Shares