Uitzicht op Saranda

Rondreizen in Albanië: Saranda

Saranda is een badplaats in het zuiden van Albanië en een goede uitvalsbasis voor dagtripjes in de omgeving. De plaats zelf is niet heel bijzonder maar in de omgeving zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet kunt overslaan tijdens je bezoek aan Albanië.

Wat te doen in Saranda?

De stad is Saranda is niet groot en het is vooral een plaats waar je komt om uit te rusten of om de omgeving te bezichtigen. In het centrum vind je vele restaurants en cafés maar er zijn ook enkele bezienswaardigheden zoals een moskee, een ruïne van een synagoge en er is nog een archeologisch museum. Net buiten de stad op een heuvel vind je nog het Lekursi kasteel. Vanaf het centrum is het een klein uurtje wandelen naar dit kasteel (3 kilometer) van waar je een schitterend uitzicht op de stad, de zee, het binnenland en ook op Corfu hebt.

Dagtripje Gjirokaster en de Blue Eye

Een bezoek aan Albanië is niet compleet zonder een bezoek aan Gjirokaster. Deze plaats is te vergelijken met Berat maar dan iets minder toeristisch. Het is ook de geboorteplaats van de dictator Enver Hoxha die na de Tweede Wereldoorlog lange tijd over Albanië regeerde. Gjirokaster staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco (samen met Berat). Het is een oude stad die op een heuvel ligt met een kasteel op de top. Neem de bus om 8.30 richting Tirana. Rond 10 uur kom je dan aan in Gjirokaster. Je wordt afgezet aan de weg en als het goed is kun je aan de overkant het kasteel al zien liggen. Het begin van de wandeling valt nog mee maar als je eenmaal in het oude gedeelte aankomt dan begint de klim. Je kunt dwars door het oude gedeelte lopen wat erg mooi is maar ook erg steil. Je kunt ook de weg nemen die langs de oude stad loopt. Hier rijden de auto’s en gaat iets gelijkmatiger omhoog. Heb je eindelijk de top bereikt (en daarmee het kasteel) dan heb je wel een heel mooi uitzicht over de omgeving. Om het kasteel binnen te komen moet je 200 Lek betalen. Ik was er toevallig op 1 mei (Dag van de Arbeid) en hoefde niets te betalen. Het is niet het meest bijzondere kasteel maar het uitzicht wat je hebt vanaf dit punt is de steile wandeling wel waard. Er zijn meerdere plekken van waar je een schitterend uitzicht op de omgeving hebt. Ik heb er ongeveer 2 uur over gedaan om van de weg naar het kasteel te lopen en weer terug. In en bij het kasteel heb ik nog rondgelopen en van het uitzicht genoten. Gjirokaster is geen grote plaats dus meer dan een paar uur zul je niet nodig hebben.

Nadat je weer naar beneden bent gelopen en bij de rotonde bent aangekomen moet je wachten op de bus terug naar Saranda. Er is trouwens een tankstation en een supermarkt op de plek waar je het beste kunt wachten. Er is geen schema met tijden dus je moet gewoon aan de weg wachten tot er een bus langs komt. Zodra je het bordje Saranda voor het raam ziet kun je je hand opsteken en (hopelijk) stopt de bus. Je kunt terug reizen naar Saranda of onderweg uitstappen om naar de Blue Eye (Syri i Kalter) te gaan. Je moet wel duidelijk aangeven dat je er bij de Blue Eye uit wil want er is geen halte en de chauffeur wil je dan zo snel mogelijk de wagen uit hebben. Geduld kennen ze niet in Albanië. Vanaf de weg is het ongeveer 2,5 kilometer lopen naar de Blue Eye. Je loopt ongeveer 10 minuten over een gravelweg tot je bij een brug over het water komt. Hier moet je 50 Lek betalen om verder te kunnen. Daarna volg je gewoon de weg tot je niet meer verder kunt. Het is een gemakkelijke wandeling van ongeveer 30 minuten. Ik moet zeggen dat ik de Blue Eye een beetje teleurstellend vond. Ik had verwacht dat de plek waar je het natuurverschijnsel vindt wat groter zou zijn maar het is vrij klein (echt ieniemienie). Je hebt een verhoging (misschien een meter of 2) waar je op kunt staan zodat je het blauwe oog in het water kunt zien. Vanaf de kant is het helaas niet te zien dus je zult echt ergens op moeten gaan staan. Het plateau wat je kunt gebruiken is niet heel groot en er kunnen maar drie mensen naast elkaar over de rand heen kijken. Niet heel handig als het druk is. Heb je niet veel tijd en moet je keuzes maken dan raad ik aan om niet naar de Blue Eye te gaan. De plek zelf is niet heel bijzonder maar het is wel een fijne wandeling er naartoe. Dus als je tijd hebt dan kun je beslissen om toch maar langs te gaan vooral ook omdat het je maar 50 Lek en een wandeling van 60 minuten (in totaal) kost. Wil je terug met de bus naar Saranda ga dan gewoon aan de weg staan en wacht tot er een bus langskomt. Een andere manier is liften. Dit is vrij normaal in Albanië al kan het soms wel zijn dat de mensen geld vragen aan het einde als soort van vergoeding.

Dagtripje Butrint en Ksamil Beach

Wanneer je in Saranda bent dan kun je Butrint eigenlijk niet overslaan. Butrint is een oude Griekse stad waar je naast Griekse ook Romeinse, Venetiaanse en Byzantijnse monumenten vindt. Er zijn veel bezienswaardigheden (waaronder de akropolis) bewaard gebleven. Butrint staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf de binnenplaats bij het museum heb je overigens een heel mooi uitzicht op de zee, de bergen en het binnenland. De oude stad ligt aan een groot meer in het binnenland en wordt slechts door korte strook land gescheiden van de zee. De entree is 700 Lek.

Ksamil Beach is een strand in de buurt van Butrint. Je dagtripje naar de oude stad is gemakkelijk te combineren met een middagje strand. Bij Ksamil Beach heb je mooie stranden, helder water en genoeg restaurants om je dag (of dagen) door te komen. Ook vind je er vele hotels dus een paar dagen overnachten is ook een optie.

Het vervoer

Om in Saranda te komen kun je niet anders dan met de bus of de boot. Ik heb de bus vanuit Athene genomen. Deze gaat twee keer per dag (in de ochtend en in de avond) en kost €25. Van Saranda naar Tirana (via Gjirokaster) gaan er meerdere bussen en ook naar Berat zijn er drie mogelijkheden (08.00/10.15/14.00 kost 1200 Lek). Een dagtripje naar Gjirokaster en de Blue Eye kun je het beste beginnen om 8.30. Om deze tijd gaat er een bus naar Tirana die rond 10 uur aankomt in Gjirokaster. De bus kost 300 Lek.

Van het centrum van Saranda naar Butrint gaat er elk uur (van 7 tot 19.00) een bus die er 30 minuten ongeveer over doet. Deze kost 100 Lek. Op de weg naar Butrint kom je langs Ksamil Beach waar je ook uit kunt stappen. Van Butrint naar Ksamil Beach (of andersom) betaal je 50 Lek. Deze twee plaatsen liggen maar 10 minuten van elkaar.

Het Griekse eiland Corfu ligt tegenover Saranda. Er gaan meerdere veerboten per dag van en naar het eiland. Wil je je reis beginnen in Albanië dan kun je ook vliegen op Corfu en met de boot over naar Saranda.

Accommodatie

In het centrum en daar buiten zijn genoeg hotels te vinden. Ook leuk is om in Ksamil Beach te verblijven waar je ook veel (goedkopere) hotels vindt. Ik zelf verblijf altijd in hostels omdat dit voor een soloreiziger over het algemeen goedkoper is. Het hostel waar ik verbleef heet Saranda Backpackers. Niet het beste hostel waar ik verbleven heb dus misschien dat je voor de prijs van een bed in dit hostel (€9) beter ergens anders kunt verblijven.

0 Shares