Uitzicht op Baku

Reizen in Azerbaijan: waar moet je op letten!

Azerbaijan is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je wilt gaan rondreizen. Het land is nog niet zo druk bezocht door toeristen wat natuurlijk wel weer een plus is. Je wordt niet overlopen door andere toeristen waardoor je echt het gevoel hebt dat je op je gemak het land kan bekijken.

Waar moet je opletten als je naar Azerbaijan gaat? Enkele punten op een rij:

  1. Het is een redelijk veilig land, maar bij de grenzen moet je altijd uitkijken. Dit geldt voor meer landen dus is niet uniek voor Azerbaijan.
  2. Azerbaijan heeft niet echt een goede relatie met Armenië, zeg maar gerust een slechte relatie. Het gebied Nagorno-Karabakh -officieel een provincie van Azerbaijan- is dan ook off-limits. Dit gebied is niet te bezoeken vanuit Azerbaijan maar wel vanuit Armenië waar je een speciaal visum kunt aanvragen. Wil je daarna naar Azerbaijan? Bedenk dan wel dat je aan de grens geweigerd kunt worden. Bij de visumaanvraag voor Azerbaijan wordt je ook gevraagd of je ooit in dit gebied bent geweest.
  3. Zeker 90% van de Azerbaijaanse mensen is moslim maar slechts de helft is echt religieus. Ook al zijn de mensen vrij modern je kunt het beste wel op je kleding letten, dus geen minirok, hele korte broeken of shirts met diepe inkijk. In Baku zal het nog niet zo’n probleem zijn maar in de rest van het land kun je beter wel op je outfit letten.
  4. Het is een land van uitersten, aan de ene kant zijn de mensen erg conservatief (maar dan ook echt conservatief) en aan de andere kant heb je mannen die vrouwelijke toeristen om seks vragen. Dit zal niet zo snel gebeuren als je met meerdere mensen reist maar als vrouw alleen kun je beter wel op je hoede zijn. Ze knopen vaak eerst een gesprek aan, nouja een gesprek kun je het niet noemen want de meesten spreken echt geen woord Engels, en uiteindelijk komt het er op neer dat ze graag met je mee gaan naar je hotel. Dit is mij 2 keer overkomen en het maakte wel dat ik het niet altijd even leuk vond in Azerbaijan.
  5. Er wordt bijna geen Engels gesproken. Ook jongeren spreken niet altijd even goed Engels (of helemaal geen Engels). Russisch daarentegen wordt wel door veel mensen gesproken en met Turks kun je in mindere mate ook nog goed terecht in Azerbaijan.
  6. Automobilisten in Azerbaijan zijn echte coureurs. Het is net alsof ze de weg als een racebaan zien, zigzaggend en al. Daarbij rijden ze vaak ook te hard en remmen ze vaak op het laatste moment. Niet echt fijn voor je mentale gesteldheid dus.
  7. De meeste toeristen bezoeken alleen Baku en omgeving maar plaatsen als Ganja, Sheki en Quba zijn ook een bezoekje waard.

Enige puntje als je als vrouw alleen reist: je wordt nogal nagestaard door mannen en soms aangesproken. Dit kan erg vervelend zijn. Afgezien van dit vind het toch een mooi land, met schitterende natuur. De mensen zijn aardig en gastvrij. Ik heb me ondanks het nastaren en aanspreken eigenlijk niet onveilig gevoeld.

0 Shares