Luxemburg Stad

De leukste plekken in Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is gelukkig niet een heel groot, zo kun je in enkele dagen toch alle bekende bezienswaardigheden bekijken afhankelijk hoeveel dagen je in de stad vertoeft. Één ding waar wel rekening mee gehouden moet worden is de grote hoogteverschillen in de stad zelf. De oude stad ligt hoger dan bijvoorbeeld het hostel waar ik verbleef.

Centrum: de oude stad

Het centrum is nogal klein en in slechts een paar uur te zien. Het hoofdplein is Place de Guillaume: de toeristische informatie vind je aan dit plein en enkele restaurants. Het is niet een plein zoals de Dam, met een bepaalde uitstraling. Ik vond het zelfs een beetje saai. Wellicht dat het in de zomer wat levendiger is, maar ik vond het erg tegenvallen.

Het Place d’Armee zit vlak naast Place de Guillaume en was naar mijn idee toch gezelliger. Hier zitten meer restaurants en cafees. Zin in shoppen? Er zit een winkelstraat achter Place d’Armee.

Het beste kun je gewoon een paar uur gaan wandelen door de oude stad. Door de hoogteverschillen tussen het centrum en het dal krijg je de mooiste uitzichten, ik heb nog niet eerder zo’n plaats bezocht als Luxemburg. Het mooiste vond ik toch de schattige straten die naar het centrum leiden. Vanaf het dal is het een hele klim om in het centrum te komen, maar als je eenmaal boven bent dan heb je ook wat.

Casemates du Bock

Luxemburg is een oude vestingsstad en de kazematten zijn een onderdeel hier van. Casemates du Bock is toch wel de bekendste. Het is een ondergrondse gangenstelsel gemaakt voor militaire doeleinden en zoals genoemd onderdeel van de vestingsstad Luxemburg. Het is mogelijk deze kazematten te bezoeken. De entree is €6, maar gratis als je de Luxemburg Card hebt. Het is geen groot gangenstelsel, je hebt niet langer dan een uur hier nodig.

Grund

In Luxemburg Stad heb je veel hoogteverschillen. Het centrum ligt hoog, Grund daarentegen ligt in een dal. De rivieren Petrusse en Alzette komen hier samen. Het is een heel mooi gedeelte en helemaal niet groot. Wandel hier rond voor enkele uren en je hebt het allemaal gezien. Vanaf sommige plekken heb je een mooi uitzicht op de Oberstadt, het middelpunt van de stad.

Petrusse dal

Petrusse is een water wat door Luxemburg Stad loopt en wat in een dal ligt. Hierom heen is een park gebouwd waar je totaal niet het gevoel hebt dat je in een stad bent. Er lopen allerlei drukke wegen om dit park heen en toch hoor je weinig lawaai.
Het park ligt ten zuiden van de oude stad en heb je in een mum van tijd gezien. Je kunt het Petrusse dal gemakkelijk in 1 dag combineren met de verschillende parken aan de westkant van de oude stad, de oude stad zelf, Grund en Casemates du Bock.

City Museum

Zoals de naam het al zegt is dit het museum over de stad Luxemburg. Met de Luxembourg Card heb je gratis toegang. Het lijkt een groot museum maar is het eigenlijk helemaal niet, je zal ongeveer 1,5-2 uur nodig hebben.

In het museum vind je van alles over de geschiedenis van de stad Luxemburg maar ook nog een fototentoonstelling die ook wel interessant is.

Reistip: Gebruik een app als Maps.me! Je kunt met deze app punten markeren, wat erg handig is als je wilt weten waar alle bezienswaardigheden zitten die je graag wilt zien. Vooraf download ik de kaarten van het land (of landen) waar ik heen ga.

0 Shares