Kawaguchiko

Low Budget Japan

Is het mogelijk om met een klein budget rond te reizen in Japan? Het korte antwoord is: ja! Het is zeker mogelijk al moet je wel afstand doen van comfort en luxe. Japan is nu eenmaal een duur land en de prijzen zijn vergelijkbaar met Amerika en West-Europa. Gelukkig zijn er mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk door Japan te reizen. Low Budget Japan here we come!

Vervoer

Moet je een grote afstand afleggen, bijvoorbeeld van het noorden naar het zuiden? Boek dan een binnenlandse vlucht. De vluchten in Japan zijn relatief goedkoop. Voor kortere afstanden is de goedkoopste optie de bus maar het nadeel is de reistijd. Je bent sneller ergens met de trein of het vliegtuig. De trein is prijzig als je de volledige prijs betaalt. Wil je liever wel met de trein reizen dan kun je het beste een Japan Rail Pass (1 week is €227) aanschaffen voordat je naar Japan gaat. Deze pas is niet verkrijgbaar in Japan. Als je eenmaal in het land bent dan zijn er in elke regio treinpassen waar je geld mee kunt besparen maar kijk goed naar de voorwaarden en welke plaatsen te bereiken zijn met deze passen. Met de JR Pass is het mogelijk om regionale treinen en de Shinkansen te nemen. Je kunt bij elk treinstation een gratis reservering maken. Het enige wat je hoeft te doen is de JR Pass te laten zien.

Wil je dagtripjes doen in Tokyo en omgeving dan is er de Tokyo Wide Pass die je kunt kopen. Deze kost 10.000 Yen (ongeveer €79) voor drie opeenvolgende dagen. De dagtripjes die ik gemaakt heb en die mogelijk zijn met deze pas: Kamakura, Nikko en Kawaguchiko (Mt. Fuji). Let wel op dat de pas drie dagen achter elkaar gebruikt moet worden. Plan je dagtripjes zodat je het meeste uit de pas haalt.

Overnachten

Accommodaties zijn ook in verhouding prijzig. Hotelkamers op een low budget zijn niet te betalen. Ook hostels kunnen duur zijn maar ik heb gemerkt als je twee/drie maanden van tevoren boekt dat de prijzen voor een bed nog mee vallen. Over het algemeen gaat het om een bed op een slaapzaal maar het fijne van Japanse hostels is het hebben van je eigen ruimte. De meeste hostels hebben (soort van) capsules waardoor je niet het gevoel hebt dat je de slaapzaal met meerdere mensen deelt. Als je alles vooraf plant en boekt dan kun je redelijk wat besparen. Tijdens mijn reis in Japan heb ik 18 nachten overnacht in hostels waarvan de gemiddelde prijs (over 18 nachten genomen) ongeveer €12,40 is. Dit is voor mij vergelijkbaar met Europa. Ik verblijf altijd in hostels om geld te besparen.

Eten en drinken

Voedsel is ook duur in Japan in vergelijking met andere Aziatische landen. Om geld te besparen kun je het beste niet te veel in restaurants eten. In de supermarkten (zoals 7-11 en Family Mart) vind je genoeg (Japans) eten en het is een stuk goedkoper. Wil je toch uit eten dan kun je naar een Tenja waar je Tempura kunt eten. In een Tenja kun je voor slechts €4-€5 een maaltijd eten wat voor Japanse begrippen goedkoop is. Over het algemeen is eten in traditionele restaurant een dure aangelegenheid. Daarnaast heb je heel veel internationale ketens. Een budget van €15-€20 heb je zeker nodig voor eten en drinken als je in Japan rond reist. Water hoef je in ieder geval niet in flessen te kopen (een grote fles kost al 100 yen). Water uit de kraan is gewoon te drinken en in restaurants (en andere eetgelegenheden) staat water altijd klaar.

0 Shares