Interrailen door Europa

Goedkoop met de trein door Europa: Interrailen

Treinreizen is een van de fijnste manieren van reizen vind ik zelf en vooral in Europa is reizen per trein vrij gemakkelijk. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals in Oost-Europa, maar over het algemeen heeft Europa een goed treinnetwerk en kun je de leukste plekken bezoeken per trein! Interrailen is niet alleen voor jongeren maar voor iedereen!

Interrailen

Een goedkope manier van treinreizen in Europa is interrailen. Interrailen is niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen! Ook voor gezinnen want kinderen tot 12 jaar reizen gratis mee. Senioren vanaf 60 jaren krijgen 10% korting en er zijn speciale prijzen voor jongeren van 12 tot 28 jaar.

Verschillende interrailpassen

Er zijn 2 verschillende soorten interrailpassen voor heel Europa namelijk de Global Pass en de One Country Pass.
Global Pass: te gebruiken in 30 Europese landen, zo ben je niet gebonden aan één bepaald land. Je kunt kiezen uit 5, 7, 10 en 15 dagen binnen een bepaalde tijd, maar je kunt ook een maand, 15 of 22 dagen achtereen met de trein.
One Country Pass: voor een specifiek Europees land is dit de beste optie. Je kunt voor 28 Europese landen (zelfde als de Global Pass met uitzondering van Bosnië en Montenegro) een pas bestellen. Je kunt kiezen uit een pas voor 3, 4, 6 of 8 reisdagen binnen 1 maand.

Waar moet je opletten?

Als inwoner van Nederland kun je de interrailpas niet in Nederland gebruiken: het gaat pas in als je de grens over gaat. Je kunt wel 50% korting krijgen op tickets tot de grens, deze tickets kun je mee bestellen met de interrailpas. Nederland, België en Luxemburg vallen onder de Benelux interrailpas en hebben dus geen afzonderlijke passen. Je kunt als Nederlander wel een Benelux interrailpas bestellen, maar deze is dus niet geldig in Nederland zelf!

In sommige landen zijn reserveringen op Intercity’s verplicht! Dit is per land verschillend. In Duitsland bijvoorbeeld is het geen verplichting, in Scandinavië, Italië, Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld weer wel. Voor een stoelreservering betaal je over het algemeen tussen de €4 en €10, maar voor de Thalys betaal je €37 wat best prijzig is. Je kunt ook een bed reserveren in een couchette voor 6, 4 of 2 personen. De 6-persoons couchette is het goedkoopste, hier betaal je over het algemeen rond de €20 voor afhankelijk van het land.

Tip: Heb je de tijd om langer over je treinreis te doen? Neem dan lokale/regionale treinen. Hier hoef je namelijk niet voor te reserveren en ben je dus ook geen extra kosten kwijt naast je interrailpas.

Ga je enkel treinreizen in Zuidoost Europa? Bedenk dan of het handig is om een interrailpas aan te schaffen. De prijzen voor de treinen op de Balkan zijn over het algemeen laag en het treinnetwerk is niet zo uitgebreid als in West-Europa waardoor je toch nog vaak de bus zal moeten nemen. In landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije liggen de prijzen ook laag, maar hier is het treinnetwerk redelijk uitgebreid.

Zwitserland heeft een eigen interrailpas: de Swiss Travel Pass.

0 Shares