Noord Amerika

De 5 Nationale Parken in Utah

In het zuiden van Utah zijn 5 Nationale Parken die allemaal zo verschillend zijn van elkaar. Of je nu een ervaren wandelaar bent of een beginner voor ieder is er wat wils in één van de 5 parken. Voor een roadtrip in Utah kun je het beste een auto huren. Voor 12 dagen ben je ongeveer $800 kwijt (incl. verzekering) voor een 5-deurs auto waar je 4 personen en 3 koffers of backpacks in kwijt kunt! Klik hier voor meer info!

Voor het bezoeken van de Nationale Parken kun je het beste een pas aanschaffen die een jaar geldig is. Voor slechts $80 kun je dan alle parken bezoeken (niet alleen in Utah maar in heel de VS). Je hoeft slechts 1 pas aan te schaffen voor 1 auto (onafhankelijk van hoeveel mensen mee gaan).

Zion National Park

De grootste en de drukst bezochte van de 5 Nationale Parken in Zuid-Utah. De dichtsbijzijnde plaats is Springdale. Hier vind je hotels, bed & breakfasts en campings. Het goedkoopste is om in het park zelf een campingplaats te vinden, het enige nadeel is dat de plekken al snel vol zijn (voornamelijk in de zomer). Er zijn 2 campings (allebei $20 per nacht voor kampeerplaats), de ene (in het oosten) kun je van tevoren boeken en de andere (in het noorden) kun je ter plekke regelen, maar dan moet je er heel vroeg bij zijn – vol=vol (rond 6.30 in de rij gaan staan is het beste).
Wil je dit gedoe niet maar wil je wel kamperen dan is de Zion Canyon Campingground wellicht iets voor jou. Deze camping ligt het dichtste bij de ingang van het park, enige nadeel is dat je $39 per nacht betaalt voor een kampeerplek.

Springdale is een leuke, kleine plaats vlak voor de ingang van Zion. Het is een goede uitvalsbasis voor het park. Je vindt er enkele restaurants zoals Wildcat Willies Ranch Grille & Saloon, Zion Pizza & Noodle en Thai Sapa. Genoeg keuze dus.


1. Neem de bus van het visitor Centre (gratis) naar Temple of Sinawava en volg de Riverside Walk. Dit is een wandeling van ongeveer 20 minuten over een erg goed onderhouden pad. Aan het einde kom je bij de rivier uit waarna je nog verder kunt door het water. Uiteindelijk na een half uur (ongeveer) kom je uit bij het uiteinde van the Narrows.
2. Op de route met de bus naar Temple of Sinawava ligt de Weeping Rock, een korte wandeling van een half uur.
3. Wil je langere en zwaardere wandelingen? Doe de Riverside Walk richting The Narrows en wandel verder dan. De hele The Narrows route is ongeveer 8 uur en wordt geclassificeerd als strenuous (zwaar). Een andere zware wandeling is Angels Landing. Een wandeling met veel hoogteverschil en steile paden. Heb je last van hoogtevrees, dan is dit niet de wandeling voor jou!
Klik hier voor meer informatie over het park en wat er allemaal te doen is!

Bryce Canyon

Bryce Canyon is een groot Nationaal Park en erg toeristisch (nog niet zo als Zion, maar nog steeds meer dan de overige parken). Er zijn meerdere campings te vinden in het park waar je voor $20 per nacht een kampeerplaats kun krijgen. Wil je niet kamperen, dan kun je bij de Ruby’s Inn terecht. Dit is een hotel in de plaats Bryce, 5 minuten rijden van de ingang van het park. Ruby’s Inn heeft ook een camping, 2 restaurants en een kleine supermarkt. Het is redelijk prijzig om hier je boodschappen te doen, dus het beste is om je spullen ergens onderweg te halen en slechts voor noodgevallen naar de supermarkt naast het hotel Ruby’s Inn te gaan. Er is ook één tankstation.

Wat zijn de mooie plekken van Bryce Canyon?
1. Sunset point en Sunrise point – Het leukste van deze twee plekken is dat je er vlakbij de auto kan parkeren en niet ver hoeft te lopen. Zoals de namen het al zeggen is sunrise point een goed punt om de zonsopkomst te kijken en sunset point om de zon onder te zien gaan.
2. Peekaboo Trail – Zowel vanaf Bryce Point als vanaf Sunset point te bereiken. Het is een redelijk zware wandelroute voor een beginnend wandelaar. De hele route (met Bryce Point/ Navajo Trail) is zo’n 4 uur. Het is zeker de moeite waard om de route te wandelen, ondanks dat het een zware route is met veel hoogteverschillen.

Wat misschien wel goed is te weten over Bryce Canyon is dat dit Nationaal Park (anders dan de andere 4) hoog gelegen is (over 2000 meter). Hier door kun je last krijgen van kortademigheid en misselijkheid. Nog iets om rekening mee te houden: het koelt erg af in de nacht, dit is vooral belangrijk te weten als je gaat kamperen.

Voor meer informatie over overige wandelroutes Klik hier!

Capitol Reef

Dit vond ik toch wel het leukste park van alle vijf. Het is een redelijk uitgestrekt Nationaal Park. Ik ben alleen in Fruita District geweest, een heel mooi gedeelte met veel fruitplantages en waar je ook fruit (van het seizoen) kan plukken voor een klein bedrag! Er zijn ook nog andere delen,
Klik hier voor meer informatie over het park en de wandelroutes.
Kamperen in het park kan ook. Bij Fruita heb je een kleine camping waar je kunt overnachten voor $20 per nacht.

Wat zijn de leukste plekken in Capitol Reef?
1. De leukste wandelroute die ik heb gemaakt vond ik Cohab Canyon. Je kunt op 2 plekken beginnen aan de route en één er van is tegenover de ingang van de camping in Fruita. Cohab Canyon is een route van in totaal 2,7 km (één kant op), het nadeel is dat je dan bij de doorgaande weg komt. Het begin van de wandeling is zwaar; je hebt te maken met in één keer een hoogteverschil van zo’n 130 meter. Daarna is het redelijk gemakkelijk. Het mooie van deze wandeling is dat je kunt zien aan de rotsen dat heel lang geleden het hele gebied onder water lag, dat is ook het speciale aan Capitol Reef (het enige park van de 5 dat vroeger onder water lag).
2. Een andere gemakkelijke wandeling is Hickman Bridge. Enkel het begin is vermoeiend door dat je even een flinke klim moet maken, maar daarna is het een makkie. De totale route is ongeveer 2 kilometer en ongeveer 1,5 uur.
3. Tijdens de zomer heb je veel activiteiten in het park, bijvoorbeeld een uitleg over de geschiedenis van het park en de vele tekeningen die gevonden zijn op de rotsen.
4. Het Gifford House ligt naast de camping in Fruita. Je kunt hier zelfgemaakt ijs ($1) en taart kopen.

Arches National Park

Dit park is niet heel groot, maar wel erg mooi. Het leukste van Arches vond ik dat bepaalde plekken die in de brochure stonden (die je bij het visitor Centre kunt krijgen) naast of vlakbij de weg lagen. Het enige wat je hoeft te doen is de weg te volgen en af en toe uit te stappen. Wil je toch een langere wandeling maken?
1. Er is een wandelroute naar Delicate Arch van zo’n 5 kilometer in totaal, maar je kunt ook de Delicate Arch bekijken vanaf 2 viewpoints die dichterbij de weg liggen.
2. Double Arch ligt in de buurt van de viewpoints voor Delicate Arch. Het is een wandeling van een half uur naar de bogen toe en daarna een half uur weer terug. Er is weinig hoogteverschil op deze route dus het is zeker een geschikte wandeling voor een beginner.
3. Broken Arch is een gemakkelijk wandeling met weinig hoogteverschil. De hele route is zo’n 3 kilometer en je doet er ongeveer 1 of 1,5 uur over (afhankelijk hoe snel je bent en hoe vaak je stopt).
4. Enkele plekken die dichtbij de weg liggen en gemakkelijk te bezoeken zijn: Balanced Rock en Courthouse viewpoints!
Klik hier voor meer informatie!

Canyonlands

Canyonlands bestaat uit 2 delen. Het noordelijke gedeelte is vanuit de stad Moab gemakkelijk in één dag te doen. Als je een langere wandeling wilt maken kun je de volgende dag weer terug. Het zuidelijke gedeelte is moeilijker te bezoeken in één dag. De afstand is te groot om ook nog te kunnen wandelen. Er is in zowel het noorden als in het zuiden een camping; reserveren kan niet, je kan ter plekke een kampeerplaats zoeken ($20 per nacht per kampeerplaats). Ik ben alleen in het noorden geweest, dus ik kan niet veel vertellen over het zuidelijke gedeelte.

Whale Rock

Het noordelijke gedeelte heet Island in the Sky. Hier heb je wandelingen van makkelijk tot moeilijk. Zelfs de gemiddelde wandelingen (moderate) zijn voor niet getrainde wandelaars nog te doen.
1. Whale Rock is een gemakkelijke wandeling in het noorden van zo’n 2 kilometer in totaal. Je doet er ongeveer 1,5 uur over om weer terug te komen bij de auto. De eindbestemming Whale Rock dankt zijn naam aan de grote rots die op een walvis lijkt. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over het gebied.
2. Mesa Arch is ook een gemakkelijke wandeling en zeer populair. Eenmaal bij Mesa Arch heb je een schitterend uitzicht op een vallei. De hele route is ongeveer 1,6 kilometer over een goed onderhouden pad met weinig hoogteverschillen dus een leuke wandeling voor iedereen. De hele wandeling (van 1,6 kilometer) plus de tijd om foto’s te maken en te genieten van het uitzicht kost je ongeveer een 1 uur.
Klik hier voor meer informatie over het park en de wandelingen.

Moab

Wil je niet kamperen in Arches en Canyonlands, dan is overnachten in Moab een idee. Vanuit Moab kun je een dagtrip doen naar Arches en het noordelijke gedeelte van Canyonlands. Wil je ook naar het zuidelijke gedeelte van Canyonlands? Dan kun je het beste wel een kampeerplek regelen, dit kan ter plekke ($20 per nacht per kampeerplaats).
In Moab zijn er veel hotels te vinden, maar er is ook een hostel genaamd de Lazy Lizard. Een leuk hostel die er al een tijdje is. Het is wat primitiever dan sommige andere hostels waar ik geweest ben, maar voor $11 per nacht (in de VS) is een modern hostel niet te verwachten. Het ligt iets buiten het centrum, maar met 10 minuten rijden ben je er. Klik hier voor meer informatie!

Er is ook heel veel keuze uit restaurants. Voor het ontbijt is Jailhouse Cafe een aanrader (is alleen open voor ontbijt). Voor ontbijt en lunch kun je ook terecht bij de Red Rock Bakery. Voor de beste burgers of all-you-can-eat moet je bij Zax zijn. Ook bij Eddie McStiff’s kun je goede burgers krijgen. Je hebt ook vele ketens in Moab zoals MacDonalds, Burger King en Wendy’s. Voor het lekkerste en goedkoopste ijs kun je terecht bij de Moab Diner. Al deze restaurants en cafés liggen aan de hoofdweg S Main Street.

Heb je geen zin om rond te dwalen door Moab of wandelingen te maken in één van de parken in de buurt? Er is een bioscoop in Moab, een beetje een oude en versleten bios en er draaien maar 3 films per keer, maar het is wel de goedkoopste bios in de VS waar ik geweest ben ($8,50 per kaartje). Vlak voor de MacDonalds ligt een weg naar rechts en na 1 minuut vind je de bios aan de linkerkant.

Ook is Moab en de omgeving van Moab een goede plek om te fietsen. Het is voornamelijk vlak en er zijn enkele fietsroutes te doen zoals bijvoorbeeld richting Arches Nationaal Park.


Corona Arch
Een leuke wandeling in de buurt van Moab is naar Corona Arch. Deze boog was enkele jaren geleden erg populair; je kon er de grootste schommel ter wereld vinden. Door een ongeluk is dit helaas verboden. Nog steeds is de wandeling de moeite waard; de omgeving is erg mooi. De hele wandeling (naar de Corona Arch en terug) is ongeveer 2-2,5 uur afhankelijk van je eigen snelheid. Het begin van de wandeling is wat vermoeiend, je moet eerst helemaal omhoog klimmen, daarna wordt het redelijk vlak tot je bij een steile rots komt. Om bij Corona Arch te komen moet je om deze rots heen, het laatste stuk is redelijk zwaar voor een niet getrainde wandelaar.

0 Shares