Berat

Rondreizen in Albanië: Berat

Één van de meest bijzondere plaatsen van Albanië is Berat. Deze plaats ligt in het midden van het land op ongeveer 2,5 uur ten zuiden van Tirana. Een echte aanrader op je reis door Albanië!

Wat te doen in Berat?

Berat is een kleine plaats waar je niet heel veel tijd hoeft te spenderen. Aan één dag zou je in theorie genoeg kunnen hebben. De oude stad van Berat is de bezienswaardigheid en ligt vrij centraal in de plaats. De stad Berat is groter maar het oude gedeelte (met kasteel) is vrij klein en ligt boven op een heuvel.

De bekendste bezienswaardigheid is de oude stad en het kasteel van Berat. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en staat ook nog eens op de Unesco werelderfgoedlijst. Binnen de muren vind je een museum, verschillende kerken en twee moskeeën (witte en rode moskee). De entree voor de oude stad is 100 Lek. Het kasteel ligt op een heuvel en de klim naar boven is vrij steil. Eenmaal boven en binnen heb je wel van meerdere plekken een schitterend uitzicht op de omgeving dus meer dan zeker de klim waard. Andere bezienswaardigheden zijn het Etnografisch museum die op de weg naar het kasteel ligt, de wijk Mangalem (oude wijk aan de voet van de heuvel) en de St. Michaëlskerk tegenover Mangalem en het kasteel van Berat aan de overkant van het water.

Er zijn diverse restaurants te vinden in Berat maar de aanraders van de eigenaar van het hostel waar ik verbleef zijn Lundra (Albaanse fastfood), WilDor (ook traditioneel Albaans eten), Heaven’s Kitchen, Muzaka en Antigoni. Deze restaurants liggen in de wijk Mangalem of de wijk aan de overkant van het water. In het nieuwe centrum heb je nog enkele (fastfood)restaurants, cafés en ijssalons. Genoeg keuze in Berat!

Osumi Canyon

De Osumi Canyon is de grootste kloof van Albanië met een lengte van ongeveer 26 kilometer. Het is geen plek waar veel buitenlandse toeristen komen. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat het openbaar vervoer naar Corovode (dichtstbijzijnde plaats) heel beperkt is. Daarnaast zijn overnachtingen in en rondom Corovode duurder dan in Berat. Het is wellicht voor backpackers of reizigers met een klein budget niet een stop die je wilt maken maar heb je wat extra tijd en geld over, ga dan zeker naar Osumi Canyon.

De bekendste activiteit in de kloof is raften. Heb je een hotel geboekt in de buurt dan zullen ze vrijwel zeker proberen je een rafting tripje te verkopen. Raften kost al snel zo’n €40, erg prijzig maar natuurlijk wel leuk en weer een nieuwe ervaring. Je kunt ook een taxi huren voor een aantal uren en langs bepaalde punten rijden. Er loopt namelijk een weg langs de kloof waardoor je vanaf de weg al mooi uitzicht hebt op de Osumi Canyon. Wandelen langs de kloof kan alleen als het water laag staat. Er zijn paden te vinden langs de kloof, sommige paden liggen lager en sommige wat hoger. Het is niet mogelijk om het hele stuk te wandelen. Dit zou alleen kunnen als het water laag genoeg staat. Is dit niet het geval dan moet je ook stukken over een verharde weg lopen. Wat ik heb gedaan is liften naar een punt zo’n 10 kilometer verderop waar ik eerst heb rondgelopen. Daarna ben ik via de weg weer terug gewandeld richting hotel. Onderweg kom je nog de Osumi Canyon Bridge tegen waar je zeker een stop moet maken voor prachtige uitzichten (en foto’s) van de kloof. Ook zijn er meerdere viewpoints waar je kunt stoppen. Hoe dan ook zul je bij elk punt een mooi uitzicht hebben op de kloof en de rivier.

Het openbaar vervoer

Vanuit Berat kun je heel gemakkelijk naar andere delen van Albanië. Naar Tirana gaat er zo’n beetje elk uur een bus. De bus doet er ongeveer 2,5 uur over en kost 400 Lek.
Naar Saranda gaan er twee bussen op een dag om 08.00 en om 14.00. De bus kost 1200 Lek en doet er ongeveer 5 uur over. Het is ook mogelijk om naar de Osumi Canyon te gaan bij Corovode. Er gaan een aantal bussen per dag die er ongeveer 2 uur over doen om in het centrum van Corovode te komen. De bus kost 300 Lek.

In de stad zelf rijdt ook een bus. Voor 30 Lek kun van de ene kant naar de andere kant. Ook vanaf het busstation kun je de stadsbus naar het centrum nemen. Je hoeft niet bij de chauffeur te betalen maar je moet wachten tot er iemand anders langs komt met kaartjes. Waar je ook in de stad heen gaat je betaalt slechts 30 Lek.

Accommodatie

In Berat vind je verschillende hotels en hostels. Ik reis altijd low-budget en verblijf vaak in hostels. Het hostel waar ik heb verbleven is Hostel Mangalem. Dit hostel is gevestigd in een oud huis in het oudste gedeelte van de stad aan de voet van het kasteel. Het hostel is nog niet heel lang geleden gerenoveerd waarbij ze heel mooi de historische delen bewaard hebben.
Je kunt ook een nacht (of meerdere) in Corovode verblijven. Wil je de Osumi Canyon bezoeken dan kun je het beste er wel meerdere dagen voor uittrekken. Je hebt qua accommodatie in Corovode (en omgeving) niet heel veel keuze helaas. Het hotel wat ik aan zou raden ligt op ongeveer 1,5 kilometer buiten het centrum en heet Kanione.

0 Shares