Ateshgah: de vuurtempel

Baku City & omgeving

Voor dat ik naar Azerbaijan ging had ik eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. De eerste stop voor mij was Baku, echt een verrassende stad. Heel modern, wat ik zeker niet verwacht had. Je kunt zien dat er veel geld gepompt wordt in de uitstraling van de stad met brede wegen en hoge gebouwen. Het doet erg Europees aan wat op zich niet heel raar is want de gebouwen in het centrum zijn gebouwd in Italiaanse stijl. Ondanks dat het niet de meest bekende stad is vond ik het toch de moeite waard om Baku te bezoeken.

De oude stad

Één van de eerste plekken die je waarschijnlijk gaat bezoeken is de oude stad. Er zijn mensen die gratis wandeltours aanbieden, helaas kwam ik daar te laat achter maar je kunt vast een student vinden die je wel wil rondleiden. Één van de bezienswaardigheden in de oude stad is de Maagdentoren die niet al te ver van de metrohalte Icarisahar ligt.

Musea

Er zijn vele musea te vinden in Baku zoals het Nationaal Historisch museum. Als je meer wilt weten over de historie van Azerbaijan dan is dit een interessant museum. Entree is 10AZN. Het is niet een heel groot museum, het gebouw is enorm maar slechts een deel wordt gebruikt als museum. Alle info op de bordjes staat in het Azerbaijaans, Russisch en het Engels.

Wil je meer weten of de historie van de tapijten in Azerbaijan? Ga dan naar het Carpet Museum aan de boulevard.

Het Heydar Aliev Museum is ook erg populair al heb ik gehoord dat de inhoud niet heel interessant is. Het gebouw daarentegen is schitterend, beetje apart, maar erg modern. En de omgeving is een goede plek om te relaxen en mensen te kijken.

Boulevard

Van het centrum van Baku naar de Kaspische zee is welgeteld misschien 20 minuten lopen, erg dichtbij dus. De boulevard is een paar kilometer lang, heel erg breed en goed onderhouden. Je ziet dan ook veel mensen de paden schoonmaken en (als het warm is) de planten water geven. Het leukste gedeelte van de boulevard ligt richting het noorden.

Dagtripjes en Tours

Azerbaijan is nog niet zo toeristisch dat er heel veel touroperators zijn. In de oude stad van Baku zit er in ieder geval één genaamd Tes Tour. Je kunt ook via TripAdvisor boeken, maar het is goedkoper om ter plekke te boeken. Ze bieden meerdere tours aan, maar als je maar enkele dagen in Baku hebt dan zou ik zeker de city tour aanraden.

1. Baku City Tour – kosten 50AZN. De plekken die je bezoekt zijn (in volgorde): de moddervulkanen in Gobustan regio – de petrogliefen van Gobustan – Ateshgah “de vuurtempel” – Yanar Dag “de vuurberg” – Heydar Aliev Museum (geen entree, maar je hebt een half uur om de omgeving te bekijken). Rond 3 uur ga je lunchen in een soort All-you-can-eat restaurant maar dan Azerbaijaanse stijl. Je betaalt 10AZN en je kunt onbeperkt eten en drinken.
2. Qabala Tour
3. Quba Regio/Khinalug – kosten 90AZN. Het is een hele rit naar Khinalug, maar als je er eenmaal bent dan heb je ook echt het idee dat je op een speciale plek bent. Khinalug is de meest geïsoleerde en hoogst gelegen plek van Azerbaijan en is sinds eind jaren ‘70 een Staatsreservaat.

Leuke weetjes over Baku

  • De omgeving van Baku is rijk aan olie. Tijdens de City Tour zul je veel olieraffinaderijen zien.
  • Baku ligt officieel op een schiereiland genaamd Absheron, dit is ook de naam van het Nationale Park een uur buiten Baku.
  • Het landschap rondom Baku is woestijnachtig. Neem je de bus naar het noorden of westen? Dan zie je het landschap na ongeveer een uur veranderen.
0 Shares