Uitzicht op de Akropolis

Een Stedentripje naar Athene

Wil je een stedentrip ondernemen maar wil je wel eens wat anders dan Rome, Parijs of Londen? Dan is Athene de plek om naar toe te gaan. Deze stad ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland en heeft zo veel te bieden, niet alleen qua bezienswaardigheden. Athene is zeker een stedentripje waard! Wil je weten hoe veel een vliegticket naar Athene kost? Check dan Skyscanner voor de actuele prijzen.

Wat te doen in Athene?

Athene heeft veel bekende (en minder bekende maar toch hele mooie) bezienswaardigheden. Het beste kun je een combiticket kopen voor €30 waarbij je zeven plekken kunt bezoeken. Ter vergelijking, de Akropolis zal je al €20 aan entree kosten en de goedkoopste (en kleinere) archeologische sites kosten €6 of €8 aan entree. De Akropolis kun je natuurlijk niet overslaan en ik neem aan dat je nog meer wilt bekijken, daarom is het combiticket een echte aanrader. Deze is verkrijgbaar aan de kassa bij alle zeven bezienswaardigheden. Je moet wel duidelijk aangeven dat je een combiticket wilt anders geven ze je het ticket voor de specifieke plek. Met het combiticket kun je slechts één keer overal na binnen en het ticket is 5 dagen geldig.

De archeologische sites waar je met het ticket naar binnen kunt zijn:
1. Akropolis en de hellingen er om heen
2. Kerameikos
3. Ancient Agora (oude marktplaats)
4. Roman Agora
5. Bibliotheek van Hadrianus
6. Olympieion (met de tempel van Zeus)
7. Aristotle’s Lyceum

De Akropolis kun je natuurlijk niet overslaan maar bedenk wel dat het erg druk kan zijn. Trek zeker twee uur uit om er naar toe te lopen en rond te kijken. De andere plekken zijn gelukkig een stuk rustiger om te bezichtigen. Het is in principe mogelijk om alles in twee dagen te bekijken. Ik heb het in drie dagen gedaan. Ik kwam aan in de ochtend (met een nachtvlucht) en had dus de eerste dag de hele middag nog voor het verschiet liggen. Ik besloot om de twee kleinere plekken te bezoeken, de Roman Agora en de Bibliotheek van Hadrianus. Dit kostte me ongeveer 1,5 uur van mijn tijd (inclusief wandeltijd tussen de twee plekken). Na deze twee ben ik nog naar Ancient Agora geweest omdat het sneller ging dan ik in eerste instantie dacht. Deze archeologische plek is iets groter dan de andere twee en kun je binnen een uur gezien hebben. Ik heb overigens het combiticket bij de kassa van de Roman Agora gekocht. In totaal heb ik zo’n 3 uur rondgelopen op de eerste dag en heb dus drie bezienswaardigheden bezocht.

De tweede dag wilde ik eigenlijk naar de Akropolis maar nadat ik (na een hele steile klim om hoog) verkeerd ben gelopen besloot ik maar door te lopen naar Olympieion. Het is vanaf het centrum ongeveer een half uur lopen naar deze archeologische site. Iets verderop (ongeveer 15 minuten wandelen) heb je Aristotle’s Lyceum. Beide plekken zijn helemaal niet groot en kostte me ongeveer 3 uur van mijn tijd (met wandeltijd van en naar het centrum en tussenin).

Dag drie ben ik naar Kerameikos en de Akropolis geweest. Vanaf het centrum is het misschien 15-20 minuten lopen naar Kerameikos, dit was mijn eerste stop. Deze plek is groter dan bijvoorbeeld de Bibliotheek van Hadrianus en de Roman Agora. Ik was hier ongeveer 45 minuten binnen waarna ik richting de Akropolis gelopen ben. Onderweg kom je redelijk wat restaurants en cafés tegen dus even uitrusten voor je de heuvel beklimt is sterk aan te raden. Het is zeker een klim naar de Akropolis, van welke kant je ook komt. De Akropolis was druk, iets te druk vond ik zelf. Natuurlijk nog steeds een mooie bezienswaardigheid die je echt niet kunt missen. Ook goed om te weten dat er veel gladde stenen in en rondom de Akropolis te vinden zijn maar ook in het centrum en bij de andere archeologische plekken. Vooral als het geregend heeft is het levensgevaarlijk, dus kijk uit! Vanaf de Akropolis heb je een schitterend uitzicht over Athene. In totaal ben ik weer zo’n 3 uur onderweg geweest (inclusief wandeltijd). In principe is het mogelijk om in twee dagen alle zeven plekken te verdelen. Aristotle’s Lyceum en Olympieion liggen het verste weg qua afstand. De andere vijf plekken liggen relatief dicht bij elkaar waarvan de Roman Agora, Ancient Agora en de Bibliotheek van Hadrianus bij elkaar om de hoek liggen. Deze drie archeologische sites liggen ten zuiden van Monastiraki, het plein in het centrum waar je ook een metrostation vindt.

Eten en drinken

Overal door het centrum vind je veel (echt heel veel) restaurants en cafés, het centrum is er bezaaid mee.

Het vervoer

Vanuit Nederland kun je vrij goedkoop naar Athene vliegen met bijvoorbeeld Ryanair. Wat ook een mogelijkheid is: een complete reis met vlucht en hotel via een reiswebsite zoals prijsvrij of D-Reizen
Ik ben vanuit Singapore gevlogen met Scoot. Deze maatschappij heeft vrij goedkope vluchten van Singapore naar Athene en andere Europese steden.

Vanuit Athene kun je de rest van Griekenland ontdekken per vliegtuig, trein of bus. Het is mogelijk om vanuit Athene naar andere Griekse eilanden te vliegen maar ik vond een retourtje vrij prijzig daarom heb ik op het moment van mijn bezoek aan Athene er voor gekozen om niet naar een eiland te gaan. In plaats daarvan ben ik naar Albanië gereisd, naar Saranda. Er gaan twee bussen per dag naar deze stad, om 08.00 en 20.00. Deze bus kost €25 en duurt ongeveer 9-10 uur. Er gaan ook bussen naar Gjirokaster en verder richting Tirana. Voor de bus naar Saranda moet je naar Horizon aan de straat Agiou Konstantinou. Deze straat ligt bij een grote rotonde bij het metrostation Metaxourgio.

Accommodatie

In Athene zijn veel opties als het gaat om accommodaties. Ik reis over het algemeen low budget, dus ik verblijf vaak in hostels. Zo ook in Athene. Ik heb vier nachten overnacht in het Zeus hostel. Dit hostel ligt ongeveer 10 minuten lopen vanaf het Monastiraki metrostation. De locatie ten opzichte van de bezienswaardigheden in de stad is top! De buurt waar het hostel in ligt is wat minder. Niet de fijnste buurt, met veel buitenlanders. Niet echt een buurt waar je in de avond alleen over straat gaat. Maar het is een goedkoop en net hostel heel dichtbij het centrum. Het hostel ligt ook maar 15 minuten lopen van het Metaxourgio metrostation waar je dus de bussen naar Albanië kunt vinden.

Ten slotte

Athene is een mooie stad met heel veel bezienswaardigheden. Afgezien van de zeven archeologische sites die je kunt bezoeken met het combiticket is er natuurlijk nog meer te zien. Maak een wandeling in het centrum en kijk je ogen uit. Ook leuk is om door smalle straatjes te wandelen op de heuvel tussen de Roman Agora en de Akropolis. In het centrum heb je ook veel winkels met souvenirs, schoenen en tassen. Je wordt er mee plat gegooid. Erg leuk natuurlijk als je iets wilt kopen. Ik moet zeggen dat ik de (lokale) mensen hier niet opdringerig vind, wat voor mij altijd een pluspunt is.

Waar je wel op moet letten zijn alle (met name) Afrikaanse migranten die je armbandjes aan proberen te smeren. Ze proberen je natuurlijk helemaal in te palmen in de hoop dat je het koopt. Laat je nooit zo’n armbandje om doen want ze willen geld zien en je komt ook niet van ze af. Je ziet sowieso veel buitenlanders (geen Grieken en geen toeristen) in het centrum die je van alles willen verkopen. Ik heb hier zelf een grote hekel aan en loop altijd met een grote boog om ze heen. Zolang je duidelijk aangeeft dat je niets wilt dan laten ze je gelukkig met rust.

0 Shares