Algemene info Baltische Staten

Algemene info over de Baltische Staten: Budget en OV

De Baltische staten bestaan uit Estland, Letland en Litouwen en zijn misschien niet gelijk de meest voor de hand liggende landen maar daarom niet minder mooi. Het zijn geen grote landen en alle drie goed te combineren. Daarnaast zijn het ook betaalbare landen en een goed alternatief als je van reizen houdt maar het betaalbaar wil houden.

Hoe kom je er?

De beste manier om er te komen is met het vliegtuig. Vanaf Eindhoven gaan er vluchten naar Tallinn, Riga en Kaunas met Ryanair of Wizzair (afhankelijk van de bestemming). Dit zijn vaak goedkope tickets. Je kunt ook met de bus helemaal naar de Baltische staten maar dit is niet aan te raden. Wil je dan toch met de bus kijk dan eens op Eurolines.

Budget

Estland, Letland en Litouwen zijn iets goedkoper dan Nederland. Tussen de landen zelf zit weinig verschil al vond ik uiteten gaan in Litouwen wel goedkoper dan in Estland en Letland. Verder qua overnachtingen en vervoer is er vrij weinig verschil.

Vliegen naar de Baltische Staten
De vlucht naar Riga (en terug) heeft mij €85 gekost. Dit was op het moment van boeken de goedkoopste optie. De route die ik genomen heb: Riga-Tartu-Tallinn-Kaunas (met overstap in Riga)-Riga. Ik heb ook nog een aantal dagtripjes gedaan. Alles samen heeft het vervoer in de Baltische Staten mij ongeveer €110 gekost.

Accommodatie
De overnachtingen (14 nachten) waren samen ongeveer €153 waarbij Tallinn de duurste stad was (€13,30 per nacht) en Riga de goedkoopste (€8,10 per nacht). Ik moet er wel bij vermelden dat ik altijd in hostels overnacht waardoor ik vaak heel goedkoop uit ben.

Eten en drinken
Het eten en drinken heeft me wel wat meer gekost, meer dan ik in eerste instantie begroot had. Ik hou van uit eten gaan, maar met het budget (€200 voor 2 weken) kon ik dit maar 1x per dag en dan hield ik niet veel over voor de overige maaltijden. Ik ging vaak 1x per dag uiteten, lunch of avondeten. Voor het ontbijt (als het niet bij het hostel zat) kocht ik yoghurt of een broodje en voor de andere maaltijd ging ik naar de Rimi voor een salade (er zit een saladebar in de Rimi, erg handig). Dit geldt overigens alleen voor Estland en Letland. In Litouwen daarentegen kon ik 2x per dag uiteten. Het verschil tussen bijv. een salade uit de supermarkt en een salade in een restaurant was niet heel groot. Gemiddeld betaal je in Litouwen voor een maaltijd €5 of €6 (zonder drankjes). Omdat ik niet te erg wilde beknibbelen op eten en drinken kwam ik aan het einde van de reis uit op ongeveer €270.

Sightseeing
Als je van museum houdt dan kun je een kortingskaart nemen, zoals de Tallinn Card of de Riga Card. Het openbaar vervoer in de stad is dan gratis en de meeste musea ook. Ik heb dit niet gedaan omdat ik de kaarten te duur vond voor wat ik wilde doen. Ik ga vaak maar 1x per stad naar een museum, want ik loop het liefste gewoon rond. Ik ben deze reis maar één keer naar een museum geweest. Samen met het huren van een fiets en een bezoek aan een kattencafe was ik ongeveer €16 kwijt onder het kopje overig.

In de steden zelf hoef je eigenlijk niet een fiets te huren of met het openbaar vervoer om de stad te bekijken. Zowel Tallinn, als Riga en Kaunas zijn vrij kleine plaatsen waar je gemakkelijk alles kunt lopen. Ook Vilnius is lopend te zien. Wil je liever sneller door de stad of meer zien? In bijna alle grotere plaatsen heb je fietspunten waar je heel gemakkelijk een fiets vandaan kunt halen.

OV in Riga en Tallinn
De bus en tram kosten in Riga en Tallinn €1,15 voor een e-ticket. In de bus of tram betaal je €2. Dit is voor 1 rit.

Het OV netwerk

Helaas is het treinnetwerk in alle Baltische Staten niet heel uitgebreid. Ook zijn de treinsporen niet op elkaar aangesloten waardoor je (nog) niet met de trein van Estland naar Letland of Litouwen kan (of andersom). Daarom is de bus de beste optie. Er zijn enkele goede busmaatschappijen waarvan ik Luxexpress de beste vind. Andere busmaatschappijen zijn Ecolines en Eurolines.
Luxexpress heeft over het algemeen wat luxere bussen en is net zo goedkoop als Ecolines. Op sommige routes kan Ecolines goedkoper zijn, daarom is het goed om op allebei de websites te kijken. Het beste kun je vooraf online boeken zodat je de beste prijs weet te reserveren. Het kan namelijk zijn -en dan met name in de zomer- dat bussen vol of bijna vol zitten. Boek je vooraf (een aantal weken) dan heb je de meeste kans op promoprijzen.

0 Shares