OV in Azerbaijan

Algemene info over Azerbaijan: Budget en OV

Azerbaijan is niet het meest toeristische land waardoor het soms lastig kan zijn om goede informatie te vinden. Zelf ben ik altijd op zoek naar informatie over hoe duur het reizen in een specifiek land is en hoe het gesteld is met het OV, welke routes zijn er mogelijk en op welke manieren. Het is erg handig om dit vooraf te weten zodat je een goede inschatting kan maken hoeveel geld je kwijt zal zijn en wat je allemaal kan zien binnen de gestelde planning.

Mijn reis door Azerbaijan: de planning

Ik had 2 weken vrij in mei en wilde graag nog eens richting de Kaukasus. Vanwege de tijd voelde ik me genoodzaakt een van de drie landen te kiezen. Azerbaijan is het dus geworden. Ik wilde genoeg tijd hebben om het land te zien dus heb ik 2 weken vrij genomen om rond te reizen. Ik ben vanaf Frankfurt naar Baku gevlogen voor €376 retour. Vanaf Boedapest zou je met WizzAir goedkoper kunnen vliegen (vanaf ongeveer €70 per vlucht). Ik had vaststaande data waarop ik kon vliegen en kon helaas niet via Boedapest vliegen, maar als je meer tijd hebt en niet vastzit aan bepaalde datums dan kunnen vliegticket zo’n €100-€150 goedkoper. Neem dan een goedkope vlucht met RyanAir of WizzAir vanaf Eindhoven en vanaf Boedapest met WizzAir. Vind goedkope vluchten hier!

Budget voor Azerbaijan

In totaal heb ik zo’n €820 uitgegeven inclusief de vlucht van €376. Ik heb voor het vervoer in Azerbaijan ongeveer €40 uitgegeven. Het openbaar vervoer is vrij goedkoop, maar de taxi’s kunnen duur zijn. Probeer vooral te onderhandelen. Ik heb gemerkt dat er zeker €1 of €2 van de prijs af kan als je een taxi wil regelen. Ik heb ook een aantal tours gedaan, omdat het lastig kan zijn om zelf op pad te gaan. Het OV is niet heel goed en een tour is nou eenmaal handiger. Ik heb twee tours gedaan in Baku die samen ongeveer €70 kostten, maar als je bij Testour boekt krijg je een sticker met 10% voor een volgende tour wat altijd weer mooi meegenomen is.
Daarnaast ben ik ook nog twee keer op pad geweest waarbij ik een taxi heb geregeld voor een paar uren, dit kostte me ongeveer €42,50.

De accommodatie in Azerbaijan is vrij goedkoop, maar dat komt omdat ik altijd in hostels verblijf. de kwaliteit van de hostels liet nog wat te wensen over ten opzichte van de meer toeristische plekken maar alsnog was het goedkoop. In totaal heb ik aan de overnachtingen iets minder dan €80 gespendeerd voor 14 nachten.

Het eten en drinken is ook vrij goedkoop. Ik heb gemiddeld €10,20 per dag uitgegeven aan eten en drinken voor 14 dagen. De ene dag heb ik meer betaalt dan de andere waardoor het uiteindelijk met het eet en drink budget erg mee viel. In Baku kun je allerlei westers eten krijgen en is het aanbod vrij groot. In Ganja is het al wat minder en in Sheki heb je eigenlijk alleen maar traditionele restaurants. Hier ligt de prijs van het eten dan ook erg laag.

Wat ik zelf veel doe is gewoon rondlopen wat natuurlijk helemaal niets kost. Ik doe ook bijna nooit een betaalde wandeltour, maar ik kijk vaak of er een gratis wandeltour is. Verder kijk ik altijd naar de tours die aangeboden worden en of deze zelf ook te doen zijn of niet. Als dit niet het geval is en ik wil toch ergens graag heen dan boek ik gewoon een tour. Het hangt bij mij ook vaak af van gemak en of ik het waard vind om een bepaald bedrag te betalen voor een tour. Ik ga ook niet heel vaak naar een museum, ongeveer een of twee keer per trip (afhankelijk van de lengte van de trip), in het geval van Azerbaijan ben ik alleen naar het Nationale Museum geweest. Ik vind het leuker om gewoon rond te lopen, een terrasje te doen, in een park te hangen en te genieten van de omgeving,

OV in Azerbaijan

Het openbaar vervoer in Azerbaijan is niet zo heel uitgebreid helaas, maar dat maakt het op de een of andere manier ook wel weer speciaal. Het beste en snelste vervoersmiddel om Azerbaijan door te reizen is per bus. Er gaan vanuit Baku bussen naar vrijwel alle grotere plaatsen in het land. Reizen per trein kan ook maar het netwerk is niet zo uitgebreid als het busnetwerk. Je kunt met de trein naar het noorden (Quba), naar het zuiden (Lankaran en Astara bij de Iraanse grens), richting Georgië (Ganja en Sheki). Er gaat een nachttrein van Baku naar Tblisi en andersom. De tijden voor de trein vind je hier.

Metro
In Baku is er een ook een metronetwerk. Het is omgerekend ongeveer €0,10 om de metro te gebruiken. De halte voor de oude stad is Icarisahar. Om vanaf hier naar het noordelijke busstation te geraken moet je 2 keer overstappen. Het enige voordeel is dat de metro dus €0,10 kost en een taxi €2 a €2,5. Overstappen doe je bij de halte 28 May. Stap dan op de metro naar Memar Ecemi en daarna naar Avtovagzal. Het busstation ligt een paar minuten lopen van de laatste halte.

Het snelste vervoersmiddel van Azerbaijan: de bus
Bussen in Azerbaijan zijn verrassend goedkoop zowel touringcars als minibussen. De routes Baku-Ganja en Baku-Sheki kosten 7AZN (ongeveer €3,50). Het kan zijn dat er 8AZN of zelfs 9AZN wordt gevraagd, maar probeer dan te onderhandelen. 7AZN is een prijs wat een lokaal iemand ook zou moeten betalen.
Wil je met de bus van Ganja naar Sheki (of andersom)? Betaal dan niet meer dan 4AZN (€2 ongeveer).

Het vinden van de bustijden kan een probleem zijn, laat daarom altijd je hotel of hostel naar het busstation bellen voor de juiste tijden. Vanuit Baku gaat er elk uur een bus naar Ganja maar dit is dan ook de 2de stad van Azerbaijan. Naar Sheki gaan er ook meerdere bussen per dag, maar tijden veranderen nog wel eens. De reistijd naar beide plaatsen is 5 tot 6 uur. Onderweg wordt sowieso één keer gestopt voor ongeveer een half uur.

Vanuit Ganja gaan er maar enkele bussen per dag naar Sheki. In de ochtend sowieso één en in de middag een stuk of drie. De reistijd is ongeveer 4 uur.

Vervoer van of naar het vliegveld
Heb je een hotel of een hostel geboekt in Baku en kom je aan op het vliegveld? Zorg dan voor een shuttle service via je accommodatie of onderhandel met de taxi’s die voor het vliegveld staan. De shuttle service via je hotel of hostel zou niet meer dan 20AZN (€10 ongeveer) moeten kosten. De taxi’s bij het vliegveld vragen soms wel 40AZN wat echt veel te veel is. Het meest redelijke is 20AZN, maar met 25AZN (€12,50) zou je ook akkoord kunnen gaan.

Vanaf het centrum terug naar het vliegveld zal je minder kosten, afhankelijk van de locatie natuurlijk. Vanaf de oude stad zal het 12-15 AZN waarschijnlijk zijn.

0 Shares