Vianden

Dagtripjes in Luxemburg: Vianden

Vianden is een kleine plaats met een rijke geschiedenis. De bezienswaardigheid is toch wel het kasteel boven de stad. Dit was in ieder geval waarom ik naar Vianden ging. Met de Luxemburg Card kun je gratis reizen en heb je gratis entree tot het kasteel.

Met het OV naar Vianden

Het beste kun je de trein naar Ettelbruck nemen en vanaf daar de bus (nr. 570). De hele reis duurt net iets minder dan een uur. Bij aankomst in Ettelbruck kunnen alle bushaltes erg verwarrend zijn, maar (de juiste) nr. 570 gaat vanaf de halte helemaal rechts aan de overkant van de straat.

Eenmaal in Vianden kun je of bij de halte Gare er uit of bij Bei der Breck, die laatste is het dichtste bij het kasteel. Om bij het kasteel te komen hoef je enkel de weg omhoog te volgen, op een gegeven moment kun je afbuigen naar rechts. Er staan overal bordjes om de toeristen de goede kant op te sturen. Je kunt ook – vrij aan het begin van de klim omhoog – de trap op langs enkele huizen. Het is wat lastig te zien vanaf de straat, maar als je een kaartenapp op je telefoon hebt dan zal deze route er vast op staan. In het geval van deze route ga je niet links om het kasteel heen maar rechts en is iets sneller (niet veel) en heb je ook nog eens de kans om een panorama uitzicht op Vianden te aanschouwen!

Het kasteel

Het kasteel is vrij klein. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo klein zou zijn. Ook zijn ze op dit moment nog steeds ruimtes aan het reconstrueren waardoor het niet mogelijk is alle ruimtes te bekijken. Bij de kassa krijg je informatie over de route die je kunt (of moet, het is maar hoe je het bekijkt) lopen.

De tijd die je nodig hebt om deze plaats te bezoeken vanaf het moment dat je aankomt in Vianden zal ongeveer 2 uur zijn. Je hebt dan genoeg tijd om vanaf de bushalte naar het kasteel te lopen, veel foto’s te maken (maar dan ook heel veel en ik zou zeggen: neem je tijd!), het kasteel te bekijken, te genieten van het uitzicht en terug te lopen naar de bushalte. Je zult zelfs nog tijd hebben om een broodje te halen of iets dergelijks. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor en eigenlijk zie je alles al op de weg naar het kasteel.

0 Shares